top of page
  • Yazarın fotoğrafıShiv

Kazanan Kişi...

Son yıllarda isminden oldukça çok bahsettiren bir abimiz ve onun bir de kendince kurguladığı bir kanunlar listesi var; Murphy Kanunları.

Genellikle şanssız olduğumuz anlarda kullandığımız için tam olarak neden bahsettiğini gözden kaçırabiliyoruz. Bir sırada çok beklediğimiz için terk ettiğimiz an sıranın hızlanması ya da mangal dumanından ne kadar kaçmaya çalışırsak çalışalım o dumanın üzerimize gelmesi...


Birçok örnek verilebilir bu duruma ama aslında bu kanunun anlatmak istediği; bir olay örgüsü içerisinde gerçekleşme ihtimali olan her ihtimal zaman içerisinde gerçekleşir.


Buna paralel, bir bilimsel yasa daha var ki Murphy'nin demek istediğini daha iyi anlatacaktır bizlere; Büyük Sayılar Kanunu (BSK).

Der ki bu kanun; Bir olay örgüsünün, (torbada birbirinden farklı renkte toplar var ve spesifik bir top çekilecek) ihtimal penceresi içerisinde olan (Toplam 100000000 top, 1'i mavi, çekme ihtimalimiz 1/100000000) ihtimali en küçük tekil olay örgüsü dahi, olayın tekrar sayısının sonsuza yaklaştırılmasıyla, bu ihtimal ne kadar küçük olursa olsun (1/100000000, birazcık küçük bir ihtimal) eninde sonunda gerçekleşecektir.


Aslında Murphy'de bundan bahsediyor bir nevi. Bütün dünya üzerinde yakılan mangalların başındaki insan sayısını düşünürsek ve üzerine duman gelen insanları da buna oranlarsak aslında siz, bu olay örgüsünün nadir parçalarından birisisiniz, her ne kadar gecenin sonunda üzeriniz is kokacak olsa da.


Çerçeveyi apayrı bir yere çevirelim mi? Çok hızlı olacak, o yüzden bana kızmayın.

Her gün bindiğimiz ve ulaşımımızı ne kadar da rahatlatan araçlardan ve bu araçların oluşturduğu ihtimaller penceresi olan trafik hakkında bir safsatadan bahsedeceğim. Dünya genelinde kaç tane araç var bilmiyorum, bu araçların kaç tanesi faal kullanılıyor onu da bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var ki; bu araçların tek sebebi bütün sektörlerin daha hızlı çalışması. Daha fazla "karın doyurmak" değil mi?


-İnsan kanibal değildi, öyle hatırlıyorum ama.


Peki, kudretli insan zihnimizin kurguladığı bu trafik oyununda bir insanın kaza yapma ihtimali, bu kazadan yaralı, sakat çıkma ya da hiç çıkamama ihtimali nedir? Az önceki mavi topun ihtimali 1/100000000'di. Şimdi BSK çerçevesinde düşünürsek, sizce bu mavi topu çekme oranını, yani daha FAZLA üretme(!) ihtiyacımız nedeniyle kullanılan trafikte meydana gelen kazaları ve kaza sonucu sakat kalan veya ölen kaç tane insan o nadir ihtimal dilimini oluşturuyor?


Ben bilmiyorum, bilmek de istemiyorum. Çünkü hümanist devletlerimiz, insan hayatına önem veren üretim sistemimiz bu sayıyla ilgilenmiyor, ilgilenmeyecek de. Onlar, verilmesi gereken zayiat, daha da üretmek için. İnsanlık asla aç kalmasın diye.


Kıtlıktayız ya, aç karnımızı doyurmamız gerekiyor. Yoksa 14 model elma telefonlar ya da fiyatının neden pahalı olduğunu bilmediğimiz kozmetik ürünlerinden bahsetmiyorum, bunlar için yaşanan kazalar ve harcanan kaynaklardan hiç bahsetmiyorum. Yoksa her yaşayan biliyor, bir insan yaşamı bile o şirketlerden daha değerli öyle değil mi?

Zaten devletler de trafik kuralları denen bir şey icat etmiş ve aynı zamanda araçları kullanmak için ehliyet denen yetkinlik belgesini de insanlara vermek için yaptığı bir yeterlilik sınavına da tabii tutmuş sürücüleri.


İşin trajikomik tarafı, sadece trafikte değil, yaşanan iş kazası sonucunda ölen insanların ailelerine ödenen tazminat, ölenlerin hayatlarının bedeli. Kendi kurgumuz içerisinde bir insanın maddi değerini belirleyen bir kurumumuz var.

İNSAN HAYATININ BEDELİNİ BELİRLEYEN BİR KURUM!

Daha da acısı, bununla tatmin olan aileler var. Ellerine geçen parayla mutlu olan, kaybettiklerinin acısı umurunda olmayan.


Kara mamba kıskanırdı kullandığınız zehri, bu zihinsel zehri. Umarım kendinizi affedebilirsiniz verirken son nefesinizi. Çünkü hepiniz biliyorsunuz; legal olsanız da kapkarasınız gece gibi.


Kapak Görseli : Coiled Mamba - Yang Wang


26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Sulu Beyin

Verwikkelen

bottom of page